marți, 2 februarie 2010

S-a filmat Captivi de Crăciun!

În perioada 20 – 27 ianuarie, în fosta gară Snagov Plajă, au avut loc filmările pentru Captivi de Crăciun, un mediu metraj produs de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale” din Bucureşti, în regia Iuliei Rugină, pe baza unui scenariu scris de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină.

Captivi de Crăciun spune povestea a patru personaje care nu se cunosc şi care sunt nevoite să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, departe de oamenii şi locurile unde trebuie şi îşi doresc să ajungă de Crăciun, în aşteptarea unui tren inzapezit la multi kilometri distanţă. Pe măsură ce orele trec şi trenul pare să nu mai vină, Mădălina, Cristi, Oxana şi Alex împart unul cu celălalt absurdul, speranţa, furia, deznădejdea. Pentru că, întamplător, sunt captivi aici. Pentru că nu se ştie când se va termina. Şi pentru că e Crăciunul.

Captivi de Crăciun este o poveste despre gesturi mici. Poveşti mari. Şi oameni.

Povestea din spatele filmului este una pe cât de frumoasă, pe atât de emoţionantă, şi reprezintă un argument clar că, dacă îţi doreşti foarte mult un anumit lucru, îl obţii, indiferent de obstacole. Captivi de Crăciun a câştigat Concursul de Scenarii CNC – sesiunea de toamnă, 2007, fiind programat pentru filmare mai întâi în iarna 2007-2008, apoi în iarna 2008-2009. Dintr-o aglomerare de circumstanţe nefericite şi forţe potrivnice, care s-au ţinut lanţ de-a lungul acelui an, filmările s-au amânat, până când s-a ajuns în punctul în care părea că nu mai exis nicio posibilitate să se strige “Motor!”. Captivii au rămas fără producător, iar finanţarea a fost returnată integral Centrului Naţional al Cinematografiei. Iulia, Ana si Oana nu s-au descumpănit şi au crezut mai departe în posibilitatea de a ajunge să-şi vadă filmul realizat. Soluţia a venit în octombrie 2009, cand Iulia a fost admisă la Masterul de Regie din cadrul UNATC. În aceeaşi sesiune, Ana s-a înscris la Masterul de Scenaristică de la UNATC. Astfel, după 4 ani de aşteptare, producţia a început, în sfârşit, cu bugetul unui film de master la UNATC, aproximativ 20% din suma pe care Captivi de Crăciun o primise de la CNC cu doi ani în urmă. Însă asta nici nu a mai contat de la un punct încolo, din care destinul mediu metrajului s-a schimbat cu 180 de grade. Cu sprijinul CFR, Captivii şi-au găsit gară la Snagov Plajă, capătul unei linii dezafectate care aducea cândva turişti din Gara de Nord; cu sprijinul Kodak Cinelabs România, şi-au dublat raţia de peliculă şi au putut filma toate cele şapte zile din program; şi, cu sprijinul UNATC şi al prietenilor, s-a format o echipă la fel de motivată ca cele trei autoare ale proiectului iniţial. Actorii care au ales să fie Captivi în film fără pretenţii financiare, membrii echipei, care au ales să fie Captivi pentru aproape 10 zile la minus 15 grade, la capătul unui drum nedeszăpezit din pădurea Snagov, şi toţi cei care au ajutat filmul, cu încurajări, cu mijloace sau cu eforturile lor, au devenit producătorii pe care Captivi de Crăciun îi căuta de atâta timp.

Regizoarea Iulia Rugină, împreună cu cele două scenariste, Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, au început colaborarea încă din anii studenţiei, când au realizat două scurt metraje care au circulat în festivalurile internaţionale precum cele de la Munchen, Ludwigsburg, Cottbus, Oberhausen, Clermont-Ferrand, Luxemburg, Bruxelles, Bucureşti (NexT) sau Cluj-Napoca (TIFF) : Buna Cristina! Pa Cristina! (2005) şi Vineri, în jur de 11 (2007) ultimul dintre ele nominalizat şi la Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj în 2007.

Odată cu terminarea filmărilor de la Captivi de Crăciun, cele trei îşi continuă colaborarea cu primul scenariu de lung metraj, Breaking News (selecţionat în cadrul ediţiei 2009-2010 a prestigiosului workshop european de scenaristică ScripTeast), pre-producţia scurt metrajului Tabasco (câştigător al Concursului de Scenarii CNC în sesiunea noiembrie-decembrie 2008, parte a proiectului O femeie urmăreşte un bărbat) şi research-ul pentru finanţare a scenariului de scurt metraj de animaţie Skugos.

În primăvara lui 2009, Iulia Rugină a fost autoarea unuia dintre proiectele finaliste în cadrul programului Sarajevo City of Film – dedicat absolvenţilor Sarajevo Talent Campus. Cei cinci regizori finalişti au avut posibilitatea de a realiza câte un scurt metraj, alături de o echipă multinaţională alcătuită din foşti colegi din cadrul Sarajevo Talent Campus, produs de Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Astfel a apărut cel mai nou scurt metraj al Iuliei, Museum of Broken Relationships (Bosnia-Herţegovina, 2009), care a avut premiera în cadrul celei de-a 15-a editii a Festivalului de la Sarajevo.

Captivi de Crăciun este o productie UNATC, reprezentând filmul de master al Iuliei Rugină. Alături de Iulia, Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, din echipa filmului fac parte Ana Drăghici (imagine), Vlad Iancu (cameră), Maria Zaharia (montaj), Vlad Voinescu si Matei Mircea (sunet priză directă), Laura Lăzărescu (mixaj sunet), Radu Stancu (productie).

Din distribuţia filmului fac parte Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristian Popa, Bogdan Dumitrache, Constantin Cojocaru şi Emilia Dobrin.

4 comentarii:

  1. Cel mai super blog, cel mai super film, cele mai super 3, cei mai supermeni. Care sunteti, care e.

    Va pupa fratele vostru de departe,

    Dida Rimaru

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari pentru blog si pentru finalizarea proiectului! Abia astept sa vad materialul final si sper ca il veti promova pe internet!
    cu mult drag, o admiratoare a filmului romanesc
    C

    RăspundețiȘtergere
  3. candva in cursul acestui an, in cinematografe din Romania, speram noi.

    RăspundețiȘtergere